Tarımsal Bilgi Paylaşım Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tarımsal Bilgi Paylaşım Forumu

TARIM, ZİRAAT, PAZARLAMA, ÜRETİM, BİTKİ BESLEME, BİTKİ KORUMA VE DAHA FAZLASI...
 
AnasayfaLatest imagesAramaGiriş yapKayıt Ol

 

 PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 52
Kayıt tarihi : 06/06/08
Yaş : 39
Nerden : AYDIN

PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ Empty
MesajKonu: PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ   PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ EmptyPaz Ekim 12, 2008 1:41 pm

PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ 151

Çok yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi, literatürdeki bilgilere göre deniz seviyesinden itibaren 1700 metre yüksekliğe kadar, 15-25C ve % 60-80 oransal neme sahip alanlarda yetiştirilebilmektedir. Ancak sıcak -kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır. Suyu çok sever. Yaz aylarında hatada 2-3 kez sulanması gerekir.

Tohumundan üretim şansı çok az olan bu türün , kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır.Doku kültürü teknikleri ile çoğaltımı oldukça kolaydır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğalır.Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır.Bir hafta sonra köklenen çelikler saksılara dikilir. Köklendirme ortamı 15 C'nin altında olmamalıdır. İdeal ortam 18-23'C sıcaklık ve %80-900 nem içeren ortamlarda daha iyi köklendiği tespit edilmiştir.

Pepinonun çiçekleri 1-20 çiçekten oluşan çiçekten oluşan çiçek salkımları şeklinde ve kendisi ile aynı familyaya ait patlıcanın çiçekleri ile benzerlik göstermektedir. Salkımlardaki çiçeklerde, çeşitlere bağlı olarak değişmekle birlikte 1-12 adet meyve oluşmakta, bazen de hiç meyve bağlamadığı durumlarla da karşılaşılmaktadır.

Başlangıçta yeşil renkli olan meyveler, normal iriliğine ulaşıp olgunlaşma safhasına geçtiği aşamada sap çukurundan meyve uçuna doğru şeritler halinde uzanan mor çizgilere sahip olmaktadır.yeme olumundaki meyveler krem-sarı renkte, sulu ve kavun aromalıdır.Bu nedenle bazı ülkelerde "armut kavunu" olarak adlandırılmaktadır. Olgunluk zamanını belirleyen bir diğer kriterde meyve briks değeridir. Hasat zamanında bu değerin 10 olması istenmektedir. Briks değerinin düşük olmasından kaynaklanan tatta ki azalmalar tüketici şikayetlerine neden olmaktadır. Hasat olgunluk değerlerinin saptandığı bu safhada yapılmalıdır. Hasadın geciktirilmesi. Meyvede şeker oranını artırdığı gibi, meyve üzerinde koyu kahverengi lekeler oluşmasına ve böylece meyve kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu kahve rengi benekler üzerinde daha sonra Alternaria sp.etmenleri oluşmakta ve ürün Pazar değerini yitirmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.tarimkariyer.benimforum.org
 
PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Tarımsal Bilgi Paylaşım Forumu :: Tarım Forum :: Bitkisel Üretim-
Buraya geçin: