Tarımsal Bilgi Paylaşım Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tarımsal Bilgi Paylaşım Forumu

TARIM, ZİRAAT, PAZARLAMA, ÜRETİM, BİTKİ BESLEME, BİTKİ KORUMA VE DAHA FAZLASI...
 
AnasayfaLatest imagesAramaGiriş yapKayıt Ol

 

 Potasyum Noksanlığı Belirtileri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
tarimadmin




Mesaj Sayısı : 8
Kayıt tarihi : 15/12/08

Potasyum Noksanlığı Belirtileri Empty
MesajKonu: Potasyum Noksanlığı Belirtileri   Potasyum Noksanlığı Belirtileri EmptySalı Ara. 16, 2008 10:48 am

POTASYUM NOKSANLIĞI BELİRTİLERİ

• Kumlu, hafif tekstürlü topraklar üzerinde yetiştirilen bitkilerde daha çok görülür

• Yaprak kenarları önce sararır, daha sonra koyu kahverengine döner. Noksanlığın çok şiddetli olması halinde bu kısımlar siyaha döner, ölür ve kuruyarak dökülür, yaprağın geri kalan kısmı uzunca bir süre normal yeşil rengini korur

• Bazı virütik hastalıklarla kuraklık gibi elverişsiz iklim koşulları da yukarıda anlatılan semptomlara benzer semptomlar yaratabilmektedir

• Bitkide ksilem ve floem dokularının oluşumu geriler. Dokularda ligninleşme azalır. Bunun sonucu olarak potasyum noksanlığında gövde zayıflar.

• bitkinin özelliğine göre çeşitli kalite bozulmalarına yol açar; özellikle sebze, meyve, lif bitkileri ve tütünde kalite çok bozulur

• hastalıklara direnç azalır

• susuzluğa direnç azalır

• soğuğa dayanıklılık azalır

• tuz stresine direnç azalır

• Domateste
- yapraklar koyu yeşil veya griye çalan yeşil renktedir.
- Yaşlı yapraklarda beyazımsı açık sarı noktalar halinde nekrozlar oluşur.
- Gövde ince, zayıf ve noksanlığın şiddetli olduğu durumlarda nekrozlu olur.
- Meyvelerde olgunlaşma düzensiz ve renk açık olur.
- Sera domateslerinde çok görülen lekeli olgunluk potasyum noksanlığı ile
ilgilidir ve potasyum uygulaması ile giderilir veya azaltılabilir
Salatalıkta yapraklar damarlar civarında mavimsi yeşil renkte, yaprak kenarlarında ise bronza kaçan renk değişimleri vardır, kenarlardan başlayarak kuruma görülür. Meyve yumuşak ve gövde tarafı ince olur.

Marulda yapraklar koyu yeşil ve bazen benekli olur. Yaşlı yaprakların uçlarından başlayarak yayılan lekeler şeklinde kloroz görülür. bazı çeşitlerin yaprak kenarları ve uçlarında renk morumsu kahveye döner. Bitki küçük ve gevşek olur, göbek doldurma zayıf olur.

Soğanda yaşlı yapraklar orta derecede klorozludur, solgunluk görülür ve erken ölürler. Baş oluşumu zayıf ve kalitesi düşük olur.

Pancarda yapraklar mavimsi yeşil renkli ve aşağı doğru kıvrık olurlar. Damar aralarında sarıdan kırmızımsı kahveye kadar değişen tonlarda renk açılmaları olur. Renk değişiklikleri yaşlı yapraklardan ve yaprak kenarlarından başlayarak ilerler sonunda yapraklar solar ve ölürler.

• Patateste

- yapraklar koyu yeşil üzerinde metalik bronz renklidir.
- Yapraklarda kıvrılmalar görülür
- yaşlı yaprakların kenarlarında renk açılır. Yaprak ayasında başlangıçta toplu iğne başı büyüklüğünde kahve renkli lekeler görülür, bu lekeler daha sonra büyüyerek yaprak yüzeyini kaplar.

- Bitki bodur ve çalımsı bir görüntü hal alır.
-. yumruların üzerinde siyah noktalar oluşur.
- Potas noksanlığı yumrunun iç kısmında da kahverengileşmeye neden olabilmektedir, ancak bunu bor noksanlığından ileri gelen ve kahverengi öz denilen problemle karıştırmamaya dikkat edilmelidir.

- potas eksikliği olan yumrular kesildikten sonra, bir saat gibi kısa bir süre içinde kararma başlamasına karşılık, potas beslenmesi tam olan bitkilerin yumrularında iki gün sonra dahi böyle bir durum görülmez.

- yumruda kuru madde ve nişasta miktarı azalır

• Mısırda boğum araları kısalır, bitki bodur kalır ve ince bir gövde oluşur. Yaşlı yaprakların uç ve kenarlarında kloroz ve kuruma görülür. Kloroz zamanla yaprak içlerine ilerler. Koçanların uç kısımlarında gelişmenin zayıf olduğu dikkati çeker.

• Pamukta yaprak kenarlarında ve damar aralarında sarımsı yeşil lekeler görülür, Bu bölgelerdeki hücreler ölür ve yaprak sarımsı kahve, kırmızımsı kahve renkli bir görüntü alır. Yaprak kenarları ve uçları aşağı yukarı kıvrılır. Erken yaprak dökümü görülür. Kozalarda gayri muntazam bir oluşum görülür ve olgunlaşmadan dökülme olur. Lif kalitesi bozulur. Normal olarak potas eksikliği yaşlı yapraklarda görülmesine karşılık, pamukta bazen genç yapraklarda da rastlanmaktadır ki buna anormal potas noksanlığı denir

• Elma yapraklarının kenarlarında esmer ve kahve renkli kloroz oluşur ve bu bölgeler kurur. Buna karşılık yapraklar bu haliyle ağaç üzerinde çok uzun süre kalabilirler. Meyveler küçük ve soluk, kalın kabuklu olurlar. Şeker miktarı az ve tadı ekşi olur.

• Armut yaprakları sarımsı yeşil renkli olur ve tipik bir şekilde kıvrılma gösterirler. Yaprak kenarlarında nekrozlar oluşur.

• Kiraz, kaysı ve şeftali gibi taş çekirdekli meyve ağaçlarında yapraklarda kıvrılma ve kırmızımsı kahve lekelerle beliren semptomlar görülür Sürgün uçlarında ölme, zayıf çiçek oluşumu ve normalden küçük meyveler olur.

• Narenciye çeşitlerinde yaprak kenarlarında sarımsı kahve renkli nekrozlar oluşur, geriye doğru kıvrılma ve olgunlaşmadan dökülme görülür. Meyveler normalden küçük, ince kabuklu ve ekşi olurlar

• Asma yapraklarında da yaprak kenarlarında sararma ve kahverengileşme görülür. Çiçeklenme zayıf meyve tutumu az ve meyveler ekşi olurlar.

• Marulda yapraklar koyu yeşil ve bazen benekli olur. Yaşlı yaprakların uçlarından başlayarak yayılan lekeler şeklinde kloroz görülür, bazı çeşitlerin yaprak kenarları ve uçlarında renk morumsu kahveye döner. Bitki küçük ve gevşek olur, göbek doldurma zayıf olur.

• Soğanda yaşlı yapraklar orta derecede klorozludur, solgunluk görülür ve erken ölürler. Baş oluşumu zayıf ve kalitesi düşük olur.

• Pancarda potas noksanlığında yapraklar mavimsi yeşil renkli ve aşağı doğru kıvrık olurlar. Damar aralarında sarıdan kırmızımsı kahveye kadar değişen tonlarda renk açılmaları olur. Renk değişiklikleri yaşlı yapraklardan ve yaprak kenarlarından başlayarak ilerler sonunda yapraklar solar ve ölürler.

• Patateste yapraklar koyu yeşil üzerinde bronz renklidir. Bitki bodur ve çalımsı bir görüntü alır. Yaşlı yaprakların kenarlarında renk açılır. Yaprak ayasında başlangıçta toplu iğne başı büyüklüğünde, kahve renkli lekeler görülür, bu lekeler daha sonra büyüyerek yaprak yüzeyini kaplar. Yapraklarda kıvrılmalar görülür. Yumruların üzerinde siyah noktalar oluşur, kuru madde ve nişasta miktarının azalır. Ayrıca potas eksikliği olan yumrularda kesildikten sonra, bir saat gibi kısa bir süre içinde kararma başlamasına karşılık, potas beslenmesi tam olan bitkilerin yumrularında iki gün sonra dahi böyle bir durum görülmez.

• Mısırda boğum aralarının kısalarak bitki bodur kalır ve ince bir gövde oluşur. Yaşlı yaprakların uç ve kenarlarında kloroz ve kuruma görülür. Kloroz zamanla yaprak içlerine ilerler. Koçanların uç kısımlarında gelişmenin zayıf olduğu dikkati çeker.

• Pamukta potas eksikliği yaprak kenarlarında ve damar aralarında sarımsı yeşil lekelerle kendini belli etmeğe başlar. Bu bölgelerdeki hücreler ölür ve yaprak sarımsı kahve, kırmızımsı kahve renkli bir görüntü alır. Yaprak kenarları ve uçları aşağı yukarı kıvrılır. Erken yaprak dökümü görülür. Kozalarda gayri muntazam bir oluşum görülür ve olgunlaşmadan dökülme olur. Lif kalitesi bozulur. Normal olarak potas eksikliği yaşlı yapraklarda görülmesine karşılık pamukta bazen genç yapraklarda da rastlanmaktadır.

• Elma yapraklarının kenarlarında esmer ve kahve renkli kloroz oluşur ve bu bölgeler kurur. Buna karşılık yapraklar bu haliyle ağaç üzerinde çok uzun süre kalabilirler. Meyveler küçük ve soluk, kalın kabuklu olurlar. Şeker miktarı az ve tadı ekşi olur.

• Armut yaprakları sarımsı yeşil renkli olur ve tipik bir şekilde kıvrılma gösterirler. Yaprak kenarlarında potas noksanlığının tipik belirtisi olan nekrozlar oluşur.

• Kiraz, kayısı ve şeftali gibi taş çekirdekli meyve ağaçlarında potas noksanlığı yapraklarda kıvrılma ve kırmızımsı kahve lekelerle beliren semptomlara neden olur. Sürgün uçlarında ölme, zayıf çiçek oluşumu ve normalden küçük meyveler olur.

• Narenciye çeşitlerinde yaprak kenarlarında sarımsı kahve renkli nekrozlar oluşur, geriye doğru kıvrılma ve olgunlaşmadan dökülme görülür. Meyveler normalden küçük, ince kabuklu ve ekşi olurlar

• Asma yapraklarında da yaprak kenarlarında sararma ve kahverengileşme görülür. Çiçeklenme zayıf meyve tutumu az ve meyveler ekşi olurlar.

Kaynak:target
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Potasyum Noksanlığı Belirtileri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Tarımsal Bilgi Paylaşım Forumu :: Tarım Forum :: Bitki Besleme-
Buraya geçin: